Cukinia jest warzywem
nietypowym. Wyśmienicie smakuje zarówno w potrawach wytrawnych jak i słodkich.
W połączeniu z czekoladą, wyszło super ciasto (przypomnienie: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/10/czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html ), dla osób na diecie, może być podana niczym…
makaron (przypomnienie: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/08/dietetycznie-cytrynowa-cukinia.html ).
Tym razem proponuje Wam w
wersji śniadaniowej. Racuchy, które z cukrem można jeść na słodko, bez cukru, a
np. ze szczypiorkiem jako śniadanie wytrawne.
Składniki (1 spora porcja)
1/3 szklanki mąki żytnie
2 łyżki gęstego jogurtu
naturalnego
1 szklanka startej i
odciśniętej z nadmiaru soku cukinii
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Do wersji słodkiej: 1 łyżka
cukru + ½ łyżeczki cynamonu
Do wersji wytrawnej: 1 łyżka
posiekanego szczypiorku, 1/3 łyżeczki soli + świeżo mielony pieprz
Olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie
mieszamy, zaczynając od połączenia mąki, jogurtu, jajka i proszku do pieczenia.
Dodajemy odciśniętą cukinię oraz smakowe dodatki. Olej rozgrzewamy na patelni,
łyżką nakładamy porcje placków i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe
odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Piękne uwielbiam takie placki tylko ja dodaje jeszcze ziemniaki, właśnie wczoraj dodałam na bloga przepis na placuszki :)
OdpowiedzUsuńPyszne,uwielbiam cukinie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale pyszności !
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko!
moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie placuszki - fajna odmiana dla zwykłych ziemniaczanych
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/