"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pikantna brzoskwinia



Słodycz grillowanej brzoskwini, przełamałam papryczką chilli oraz octem balsamicznym, całość dosolił bałkański biały ser. Do przygotowania sałatki nie użyłam soli ani żadnych innych przypraw, a połączenie smaków zaskoczyło mnie samą, oczywiście w pozytywny sposób. Uwielbiam w kuchni eksperymentować i „tworzyć” :) to naprawdę odpręża i daje satysfakcję.






Składniki (1 porcja)

¼ główki sałaty lodowej
1 duża brzoskwinia
100 gram sera typu bałkańskiego
10 listków świeżej mięty
1 papryczka chilli
2 łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny

Brzoskwinię pokroić w cienkie plasterki i podgrzać na patelni grillowej (lub zwykłej teflonowej), chodzi głównie o to aby zmiękła i aby zawarty w niej cukier lekko się skarmelizował. Ocet balsamiczny połączyć z miodem i sokiem z cytryny, odstawić na chwilę aby smaki dobrze się połączyły. Papryczkę chilli oczyścić z nasion, pokroić w cieniutkie paseczki (jeśli obawiacie się ostrości chilli, proponuję papryczkę wrzucić do zamrażarki na kilka dni, po wyjęciu straci bardzo duży procent swojej ostrości). Na talerzu rozłożyć sałatę, na sałacie poukładać plasterki grillowanej brzoskwini, pokruszony ser, pokrojone chilli oraz listki mięty. Całość skropić sosem z dodatkiem balsamico. Smacznego.

Brzoskwinia w wersji śniadaniowej, upieczona w cieście też jest bardzo fajna, przepis znajdziecie tutaj


 

2 komentarze: