"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Roladki drobiowe z chorizo

kurczak z chorizo


Bardzo zasmakowało mi połączenie łagodnego kurczaka z ostrą kiełbasą chorizo. W jednym ze swoich przepisów wykorzystał je Jamie Olivier (tutaj ). Polecam zarówno kurczaka pieczonego w całości jak i pomysł na roladki. 










Składniki (4 porcje)

2 piersi z kurczaka
100 g kiełbasy chorizo
1 papryka czerwona
½ łyżeczki masła
Sól, pieprz, papryka ostra

Piersi z kurczaka podzielić na pól, rozbić na dosyć cienkie kotlety, posolić i popieprzyć. Na każdym kotlecie układać plasterki chorizo, paprykę pokrojoną w słupki. Zwinąć w roladki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem. Roladki przykryć pozostałymi plasterkami chorizo. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podawać z lekką sałatą. Smacznego.
 

1 komentarz:

  1. Do żadnej potrawy z chorizo nie trzeba mnie długo namawiać, wierzę, że taki kurczak jest po prostu przepyszny.

    OdpowiedzUsuń